Autor |
Więź Merlina i Artura |
przygodymerlina
Super Administrator

Data rejestracji: 31.08.12 |
Dodane dnia 04 styczeń 2013 22:39 |
|
|
Można to pisać różnie: Merlin&Artur, Merlin-Artur lub po prostu Merthur.
Jednak nieważne jak to napiszecie, zawsze będzie chodziło o niebywale silną i jedyną w swoim rodzaju więź między młodym czarodziejem ukrywającym się pod osobą sługi i królem Camelotu. O ich relacji można mówić i pisać długo i wiele, dlatego wydaje mi się, że taki temat powinien się u nas pojawić. Wyrażajcie w nim swoje zdanie na temat tej pary bohaterów, własny stosunek do ich relacji, dzielcie się wszelkimi przemyśleniami, zarówno swoimi jak i innych osób, umieszczajcie cytaty z prywatnych recenzji i się do nich odnoście.
W końcu więź Merlina i Artura jest sercem tego serialu.
  |
|
Autor |
RE: Więź Merlina i Artura |
Ezoteryczka
Użytkownik

Miejscowość: Opatów/Warszawa
Data rejestracji: 17.09.12 |
Dodane dnia 05 styczeń 2013 12:07 |
|
|
Widziałam w różnych serialach i filmach wiele Bromance'ów ale żaden nie zapadł w moje serce tak głęboko ja Merthur... Ich więź narastała od pierwszej potyczki, ukazywana przez szalone wręcz oddanie Merlina poprzez przytyki Artura które zawsze wyrażały jaką przyjaźnią daży swego nieprzeciętnego sługę. Ostatni odcinek przyniósł eksplozję tych emocji i uczuć. To nie tylko przyjaźń ale braterska miłość i więź. Artur szybko wybaczył Merlinowi kłamstwo, i zrozumiał jak wiernego i dzielnego sługę posiadał. Dostrzegł wreszcie wielkość swego przyjaciela w tym że nigdy nie żądał zapłaty za swe czyny - no może 2 wolnych dni
I więź to coś czego oczekuje każdy człowiek, siła jaką daje poleganie na drugiej osobie... Widać była jak Artur cierpiał i czuł zawód gdy jego kompan go opuszczał przed bitwą. Ale nic nie odda cierpienia Merlina gdy w swych ramionach trzymał nie tylko umierającego króla ale najlepszego przyjaciela. O ich oddaniu sobie na wzajem można pisać poematy. Dla mnie są oni najlepiej przedstawionym bromancem w historii seriali. Ich dynamika i wspólne poczucie humory sprawiły że śmierć jednego z nich w końcówce serialu złamała wiele serc...
   |
|
Autor |
Viol
Użytkownik
Miejscowość: rybnik
Data rejestracji: 28.12.12 |
Dodane dnia 09 styczeń 2013 20:24 |
|
|
Nie mogę sobie nawet wyobrazić jak Merlin się czuł po straci Artura... Colin zagrał to najlepiej jak można... Scena w której Merlin mówi Arturowi że z nim nie pojedzie na bitwę, był tak cudownie zagrany że o mało nie złamał mi serca. Widziałam ten zawód w oczach Artura i bolało to nawet mnie! Chciałam aby Merlin powiedział mu prawdę, wole nie myśleć jak czuł się wtedy Merlin... rozczarował... |
|
Autor |
Arthur Pendragon
Użytkownik
Miejscowość: Camelot
Data rejestracji: 22.01.13 |
Dodane dnia 22 styczeń 2013 21:28 |
|
|
Matko, uwielbiam ten serial! Ich przyjaźń była cudowna, można szukać sensu i przekładać na realne życie podstawy i wartości przyjaźni Artura i Merlina! Lojalność, miłość, nieprzerwana więź... Łezka w oku się kręci oglądając śmierć Artura a banan na twarzy ich wybryki, przygody i wpadki. Oddałbym życie, żeby mieć takiego przyjaciela jakim był Merlin dla Artura. Nic dodać nic ująć!
Merlin will return |
|
Autor |
Urszulo93
Użytkownik
Data rejestracji: 25.10.20 |
Dodane dnia 25 październik 2020 23:17 |
|
|
Straszne to było nie mogłem patrzeć na ekran. |
|